DutchFlyGuys Reisverslag Nederlandse Antillen

Chillen op de Antillen!

Er komen vaak genoeg mooie aanbiedingen voorbij voor Curaçao, Bonaire of Aruba. Maar welk eiland moet je kiezen? Welk eiland past het beste bij je?

Veel mensen denken dat het allemaal 1 pot nat is, maar dat is niet juist. Ja, als zon de enige voorwaarde is, zit je op alle drie de eilanden (letterlijk) gebakken. Wij zijn erachter gekomen dat deze eilanden, ondanks dat ze redelijk dicht bij elkaar liggen, toch best wel van elkaar verschillen.

Wij hebben de afgelopen jaren Aruba, Bonaire en Curaçao bezocht.

Op Aruba vind je prachtige brede witte zandstranden. Er zijn wel kleinere hotels, maar je ziet er met name grotere hotels (ook van bekende ketens zoals RIU en Holiday Inn). Ook de all-inclusive resorts zijn vertegenwoordigd. De scheve gezichten van sommigen als het over all-inclusive resorts gaat, zijn wat ons betreft niet altijd terecht. De all-inclusive resorts in het hogere segment in de Caribbean zijn eigenlijk gewoon heel erg goed. Het buffetrestaurant is echt meer dan prima, maar de à la carte restaurants zijn vaak boven verwachting goed. Met de drank is ook niets mis: gewoon a-merken als Coca Cola en Johnnie Walker. Dit geldt overigens niet alleen voor Aruba, maar ook voor de betere resorts in Mexico en op de Dominicaanse Republiek.

 

Wat is er verder te doen op Aruba? Een dagje rondrijden over het eiland is wel aardig. Het eiland wordt gekenmerkt door dorre natuur, baaien en enorme hoeveelheden cactussen. Daarnaast mag een paar uurtjes het oude Oranjestad, de hoofdstad van Aruba, om wat souvenirs in te slaan en de mooie oude koloniale gebouwen te bekijken ook niet ontbreken. Verder zijn er aardig wat goede restaurants en kun je er goed uitgaan.

Ons viel het op dat er op Aruba (vergeleken met de andere eilanden) nog maar relatief weinig Nederlands wordt gesproken (in de hotels en restaurants). Verder zijn de, vaak wat luidruchtige, Amerikanen in groten getale aanwezig. Op zich niet erg, maar wel goed om te weten. Hierdoor is de sfeer op Aruba goed te vergelijken met Playa del Carmen en Cancun in Mexico. Daar is dus niets mis mee, maar dat betekent wel dat wij, fervent duikers en snorkelaars als we zijn, als we zouden moeten kiezen tussen Aruba en Mexico, eerder voor Mexico zullen gaan. Daar is de onderwaterwereld nu eenmaal mooier dan rondom Aruba.

Vergeleken met Curaçao en Bonaire is de onderwaterwereld van Aruba dus wat minder spectaculair. We hebben er gesnorkeld, en duiken is ook mogelijk, maar als die activiteit je prioriteit heeft, ligt Bonaire als bestemming meer voor de hand.

Kortom, Aruba is een heerlijk eiland voor een zonzekere strandvakantie. Als je gegarandeerd wil zijn van zon en er is een mooie aanbieding, is dit zeker een aanrader. Als je echter voor de onderwaterwereld of de meer Nederlands-Antilliaanse ervaring gaat, kun je dit eiland beter skippen.

Curaçao is (net als Bonaire) wat Nederlandser dan Aruba. Overal wordt eigenlijk wel Nederlands gesproken.

Op Curaçao zijn de stranden niet zo langgerekt en breed als op Aruba, maar ze zijn er wel degelijk. Verspreid over het hele eiland liggen verschillende super mooie strandjes en baaien. Sommige hebben voorzieningen zoals wc’s, bar en restaurant, maar niet allemaal. Dat moet je voordat je op pad gaat, wel goed uitzoeken. De meeste accommodaties op Curaçao beschikken over een koelbox, zodat je als je een afgelegen baai gaat bezoeken je eigen versnaperingen mee kunt nemen.  Onze favorieten zijn Cas Abou en Porto Marie.  Als je op je wenken bediend wil worden, reserveer dan een plekje bij Papagayo Beach in de Jan Thiel baai.

Daar waar je op Aruba een hotel aan een langgerekt strand met diverse winkels/bars en restaurants op loopafstand kunt boeken en verder niet veel nodig hebt, is een huurauto op Curaçao eigenlijk onmisbaar. Ja, natuurlijk kun je een resort met privéstrand boeken en daar de hele week (of langer) verblijven, maar dat vinden wij eigenlijk best wel zonde. Curaçao heeft veel mooie plekjes, waaronder Willemstad, Westpunt en de talloze baaien en strandjes die zeker een bezoek waard zijn. Ook het snorkelen en duiken is op Curaçao best wel aardig.

Ook zijn er op Curaçao heel veel goede restaurants en in de avond vaak leuke optredens. Wij hebben daarom gekozen voor een appartement zodat we zelf voor ons ontbijt konden zorgen en voor ’s avonds leuke restaurantjes konden uitzoeken. Als je budget elke dag uit eten niet toelaat of je na een lange dag duiken daar geen behoefte aan hebt, kun je even langs de Albert Heijn rijden en zelf koken in je appartement. Ook daarvoor is een huurauto dus handig, De meeste appartementen op Curaçao  hebben ook wel een terras waar het ’s avonds heerlijk toeven is. Wij zaten in Amalia Appartments vlakbij de Jan Thiel baai. De eigenaar zorgt erg goed voor zijn gasten wat deze accommodatie tot een aanrader maakt.

Tot slot Bonaire.

Dat eiland heeft wel een beetje ons hart gestolen. De kleinschalige en ongedwongen sfeer is, ondanks de hoeveelheden Amerikanen die het eiland bezoeken, opmerkelijk. Ook op dit eiland vind je relatief veel Amerikaanse toeristen, maar op de een of andere manier een ander soort dan dat Aruba (of in Mexico) bezoekt. Ze waren lang niet zo aanwezig.

Bonaire is het duikeiland bij uitstek. Er zijn zeer veel duikscholen waar je terecht kunt. Als je een ervaren duiker bent, kun je er je uitrusting en duikflessen halen. Maar ook als je nog onervaren bent, word je goed geholpen. Ook wij hebben op Bonaire gedoken en het was werkelijk prachtig. Duiken is mogelijk vanaf een boot (zoals op de meeste duikplekken ter wereld), maar Bonaire heeft ook tientallen duikplekken die je kunt bereiken door gewoon vanaf de kant het water in te lopen met je duikuitrusting.

Daarnaast kun je op Bonaire uitstekend snorkelen. Daar hebben wij eigenlijk meer tijd aan besteed dan aan het duiken. Er is geen dag voorbijgegaan zonder te snorkelen. We hebben letterlijk uren in het water gelegen. Niet zo gek ook.  Waarom zou je stoppen als je naast de meest kleurrijke vissen continue schildpadden en roggen tegenkomt?!

Net als op Curaçao is op Bonaire een auto onmisbaar. Op Bonaire is het raadzaam een jeep te huren, omdat de weg nogal ruig kan zijn. Zeker als je Washington Slagbaai National Park gaat bezoeken. De ruige natuur in dit park is fenomenaal en het snorkelen (aan de rustige kant) ook. Wij hadden daarom geen spijt dat we een kleine oude jeep hebben gehuurd die tot overigens nog tot aardig wat hilariteit en bekijks heeft geleid. Die auto maakte zo veel lawaai dat ze ons waarschijnlijk op het naastgelegen Curaçao konden horen optrekken…

Ga je echt voor een mooi strand? Die zijn er eigenlijk niet op Bonaire. Bij een of twee hotels is er wel een beachclub waar je ook als niet-hotelgast, tegen betaling, op het strand kunt liggen, maar de sfeer zoals die op Curaçao bij de verschillende beachclubs is, hebben we op Bonaire helaas niet ervaren.

 

 

Het strand van Klein Bonaire was wat ons betreft eigenlijk het beste van Bonaire, maar daar zijn verder geen voorzieningen zoals ligbedden, bar, restaurant en wc’s. Klein Bonaire is een klein eilandje voor de kust van Bonaire waar dagelijks een paar watertaxi’s naartoe gaan.  Een aanrader is om je spullen op het strand achter te laten en weer een stukje mee terug te varen met deze watertaxi. Halverwege kun je dan van de boot af springen en met het tij mee terug snorkelen (naar waar je je spullen hebt achtergelaten). Dit is de zogenoemde ‘driftsnorkel’ en was voor ons een van de hoogtepunten van onze vakantie op Bonaire. Ruim anderhalf uur schitterende koraalpartijen en bizar veel vissen en natuurlijk… schildpadden! Enig nadeel: verbrande rug, billen en benen.

 

 

 

[foto 17]

 

[foto 18]

 

 

Omdat de onderwaterwereld voor ons zo belangrijk is, maar we het ook heerlijk vinden om met een goede cocktail te chillen bij een strandtent met lekkere muziek op de achtrond, denk ik dat de kans groot is dat we tijdens onze volgende reis naar de Antillen Curaçao en Bonaire zullen combineren. De verbinding tussen deze twee eilanden is namelijk uitstekend!

 

Naast de grote eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao zijn er natuurlijk ook nog Sint-Maarten, Saba en Sint Eustatius maar die eilanden hebben we helaas nog niet bezocht. Zodra we die eilanden bezocht hebben, zullen we daar ook natuurlijk ook verslag van doen!

 

 

[foto 19]

 

 

Geïnspireerd door deze verhalen en zin om een van deze eilanden te bezoeken? Aarzel dan niet ons om advies en hulp te vragen bij het boeken van tickets en een geschikte accommodatie. Tot slot nog een tip: hou niet alleen de goedkope losse tickets in de gaten, maar ook de aanbiedingen voor pakketreizen van bijvoorbeeld TUI. Als je een beetje flexibel bent, betaal je soms maar tussen de 500 en 600 euro per persoon voor vlucht en accommodatie!

 

@dutchflyguys & @dutchflyguystravel

 

You may also like...

Geef een reactie