Gastblog: Goedkoop vliegen!

Geschreven door Jasmijn Heeremans

Goedkoop vliegen? Het verschil in budgetmaatschappijen

Een retourtje Londen voor €30 of een lang weekend Praag voor nog geen vijf tientjes. We kunnen steeds vaker genieten van goedkope vliegtickets en hebben de keus uit verschillende budgetmaatschappijen. Toch zijn er ook tussen de budgetmaatschappijen verschillen qua service, extra bijkomende bagagekosten en bijvoorbeeld de kans op vertraging! EUclaim zet de verschillen tussen Ryanair, easyJet, Vueling en Transavia op een rij.

De service aan boord

Er is niet veel service aan boord bij budgetmaatschappijen. Je moet het dus zonder Wifi doen (behalve bij Noorse prijsvechter Norwegian) en kunt beter zelf een boek, tijdschrift of tablet meenemen.

Bij alle vier de budgetmaatschappijen moet je betalen voor eten of drinken. Maar ook daar zit verschil in qua prijs. Voor een simpel flesje water van 500 ml bijvoorbeeld ben je het goedkoopst uit bij Vueling met €2 en het duurst bij Ryanair waar je €3 moet neerleggen voor een flesje water. Voor een goed belegd broodje varieert de prijs tussen de €3,50 bij Vueling en €6 bij easyJet. Maar om de prijs heel hard te vergelijken: voor een KitKat of Mars reep betaal je bij Ryanair €2, bij Vueling en bij easyJet €1,50 en bij Transavia €2. Dus wie is het duurste qua service kosten aan boord? Dat is zonder twijfel Ryanair. Vueling biedt juist de goedkoopste service aan boord.

Extra bijkomende bagagekosten

Wil je naast handbagage ook ruimbagage van 20 kg meenemen? Dan lopen de kosten ook nogal uiteen. Ook hier zijn de verschillen tussen Ryanair en Vueling het grootst. Goed om te weten: bij easyJet mag je écht maar één stuk handbagage meenemen. Dus geen extra tasje naast je handbagage koffer.

Vliegtuigmaatschappij Online bagage boeken Op het vliegveld bagage bijboeken
Ryanair Vanaf €15 tot €40 €60
Vueling Vanaf €12 tot €29 €35
easyJet Vanaf €16.90 tot €39 €47
Transavia Vanaf €13 tot €35 €40

 

Vertragingen van en naar Nederland

Om naast de service en bagagekosten een goede vergelijking te maken zijn ook het aantal vertragingen van meer dan drie uur tussen 1 augustus 2016 en 31 juli 2017 vergeleken.

Vliegtuigmaatschappij Aantal vertragingen + 180 minuten Stijging of daling t.o.v. jaar ervoor
Ryanair 86 +10%
Vueling 85 -45%
easyJet 230 +16%
Transavia 264 -31%

 

Vliegtuigmaatschappijen Transavia en Vueling zijn het meest verbeterd op het gebied van het aantal langdurige vertragingen. easyJet heeft juist te maken met een stijging van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Wat is de beste keus voor jou?

De keuze voor een budgetmaatschappij van en naar Nederland hangt dus af van vele factoren. De bijkomende services en kosten kunnen de prijs behoorlijk laten oplopen. Onze analyse luidt als volgt:

  1. Vueling
  2. Transavia
  3. easyJet
  4. Ryanair

De bijkomende kosten bij Ierse prijsvechter Ryanair kunnen behoorlijk oplopen in vergelijking tot andere budgetmaatschappijen. Het Spaanse Vueling heeft zich enorm verbeterd qua punctualiteit en service aan boord en staat daarom op 1.

Vlieg jij wel eens met een prijsvechter en wat is jouw favoriet?

 

You may also like...

Geef een reactie