Gastblog! Doen: fietsen in Londen!

Fietsen in Londen. Dat komt misschien niet gelijk bij je op als je denkt aan een citytrip naar deze geweldige, maar ook drukke stad. En alsof fietsen in een vreemde drukke stad al niet lastig genoeg is, rijden ze er ook nog links. Is fietsen in Londen dan gewoon een heel slecht plan? Nee, absoluut niet!

Tijdens onze reizen en citytrips kijken mijn vriend en ik altijd naar de mogelijkheden om een fiets te huren, of nog makkelijker, een hotel te boeken waar je gebruik kunt maken van fietsen. Op de fiets kun je nu eenmaal grotere afstanden afleggen en dus veel meer zien en je bent sneller buiten de gebaande paden. Afgelopen jaar hebben we twee keer een trip gemaakt naar Londen. Vorig jaar september zaten we in een hotel in East End en afgelopen juli in een hotel in de wijk Pimlico.

Langs de Thames

In East End verbleven we in het hippe, leuke en voor Londense begrippen betaalbare Qbic Hotel op een steenworp afstand van het populaire Brick Lane en de wijk Shoreditch. In het Qbic hotel kun je fietsen huren. Op de website van het hotel staan drie fietsroutes. Wij hebben de route gefietst die je over Towerbridge leidt en vervolgens rechtsaf langs de Thames. Bij mooi weer is het een aanrader om The Shard te bezoeken. The Shard is het hoogste uitkijkpunt van Londen. Je komt er zo goed als langs tijdens de route aan de zuidkant van de Thames. Wij hebben The Shard tijdens de fietstocht overgeslagen vanwege de regen, maar op de ochtend van vertrek zijn we alsnog gegaan. Een fantastisch uitzicht!

 

Stop onderweg vooral ook bij Borough Market en parkeer je fiets. Vergaap je aan alle lekkernijen in de overdekte foodmarket. Je kunt er van alles krijgen dus vergeet zeker niet wat te nemen. Fietsen maakt tenslotte hongerig! Het is daarnaast ook leuk om door de straatjes rondom de markt te slenteren. Wij vonden het daar heel fotogeniek.

 

We hebben de fietsroute nog wat uitgebreid door over Westminster Bridge te fietsen en aan de noordzijde van de Thames terug te fietsen richting Tower of London. Het is toch jammer om dezelfde route weer terug te nemen. Aan de noordzijde van de Thames kun je overigens heel goed fietsen over het brede fietspad dat er ligt. Bovendien rijd je op deze manier langs de Houses of Parliament en de Big Ben.

Uitgefietst en weer terug bij het hotel? Dan heb ik nog een tip voor heerlijke sushi. Direct naast de ingang van het kleine park voor het Qbic Hotel – als je niet in het Qbic verblijft stap dan uit bij metrohalte Aldgate East – ligt Sushinoen. Aan de buitenkant zou je het niet direct verwachten maar het is een heel authentiek Japans restaurant en de sushi is van hoge kwaliteit.

Pimlico

De wijk Pimlico is niet erg bekend, althans niet bij toeristen. Pimlico ligt in de buurt van Victoria Station en grenst aan de wijk Westminster met haar vele toeristische attracties en ligt ten zuiden van Hyde Park. Het is een mooie rustige woonbuurt met prachtige tuinen op de verschillende binnenpleinen en leuke woonwinkeltjes en restaurants. Een tip is Rosa’s Thai Cafe waar je heerlijk Thais kunt eten en bij The Orange op Pimlico Road kun je lekker lunchen. Vergeet ook niet even kijken bij Peggy Porschen Cakes. Alleen al voor een foto van de buitenkant van het schattige roze winkeltje.

 

In Pimlico verbleven we in het mooie Eccleston Square Hotel. We boekten via booking.com en op de website staat dat het hotel fietsverhuur aanbiedt. Dit is echter niet zo. Vlakbij het hotel is wel een Santander dockingstation. Dit het publieke Londense fietsverhuur-systeem, ook wel Borisbikes genoemd naar de voormalige burgemeester van Londen. Dat bleek een prima alternatief! Bij het dockingstation kun je met je creditcard een fiets huren. Om de fiets te ontgrendelen betaal je twee pond. Het eerste half uur is gratis. Voor elk half uur dat je de fiets langer gebruikt betaal je telkens twee pond. Het bedrag wordt van je creditcard afgeschreven nadat je de fiets weer hebt gestald bij een dockingstation.

 

Het werkt als volgt. Nadat je hebt betaald met je creditcard bij het dockingstation krijg je een ticket met een code. Pak een fiets, controleer even of de fiets er goed uitziet, en toets de code in op het apparaat op het rek waar de fiets is geplaatst. Nu ben je klaar om te gaan. In de stad liggen verspreid meer dan 750 stations. Ben je op de plaats van bestemming of heb je genoeg gefietst? Zet je fiets terug bij een dockingstation. Wacht voor je verder gaat wel even tot er een groen lampje brandt op het apparaat anders ben je niet afgemeld!

Wij hebben tijdens deze trip twee keer gebruik gemaakt van de Santander bikes. We hebben een middag door de wijk Pimlico gefietst waarna we via Chelsea Bridge naar Battersea Park zijn gegaan. Deze route gaat grotendeels over fietspaden. Battersea Park is een relatief rustig park gelegen langs de Thames. In het park mag je bijna overal fietsen en het is heerlijk om in het gras te zitten. Neem wat te eten en drinken mee!

Op zondagmiddag hebben we in de buurt van Pimlico Road weer een Santander bike gehuurd. We zijn naar Notting Hill gefietst. Een mooie route door de chique wijk Belgravia, door Hyde Park en langs Kensington Gardens en Royal Albert Hall. Zo pak je toch nog even wat highlights van Londen mee! Vervolgens fiets je over Kensington High Street en sla je rechtsaf Kensington Church Street in. Pas hier wel goed op want in deze straten heerst een enorme verkeersdrukte. Als je het niet vertrouwt kun je natuurlijk altijd even afstappen en een stuk te voet afleggen over de stoep. Ik benadruk te voet, want wij dachten wel even een stuk over de stoep te kunnen fietsen. Dat is uiteraard, net als hier, niet toegestaan. En ja hoor, we werden aangehouden door een agent. Na een strenge preek bleek de man toch wel vriendelijk en ontkwamen we met een waarschuwing aan een boete van 240 euro. We knepen hem eerlijk gezegd wel een beetje.

Als je over Kensington Church Street fietst is het leuk om een pauze te nemen bij The Churchill Arms en een pint te pakken. Het is een typisch Engelse pub. De buitenkant hangt helemaal vol met bloembakken. Een prachtig gezicht.

Aangekomen in Notting Hill kun je de fiets bijvoorbeeld stallen bij het dockingstation aan Pembridge Road. Er tegenover zit een gezellige pub, The Sun and Splendour. Wij zijn vervolgens door de leuke straatjes van Notting Hill met de gekleurde huizen naar Portobello Road gelopen en hebben over de markt geslenterd. Aan het eind van de middag hebben we ervoor gekozen om met een dubbeldekker bus weer terug te gaan naar Victoria Station. Dat is toch wel een voordeel van het publieke fietssysteem. Als je moe bent of de regen valt opeens met bakken uit de lucht: je kunt je vervoersmiddel eenvoudig aanpassen!

Ten slotte nog enkele laatste tips. Kijk op internet eens naar de supercyclehighways als je zelf een route door Londen wilt uitstippelen. Dit zijn fietsroutes die van buiten Londen naar het centrum lopen. Het links rijden went snel, maar wees je er wel voortdurend van bewust. Bij het oversteken eerst naar rechts kijken en dan links. Verder is het erg leuk om zomaar eens ergens af te slaan en te kijken waar je terecht komt. Je ontdekt zoveel meer van de stad dan de gebruikelijke toeristische hotspots. En in Londen een must: doe een poncho in je tas!

Nieuwsgierig geworden naar meer fietservaringen tijdens citytrips en verre reizen? Volg mij dan op Twitter: @Bike_Seeing.  Tot snel!

Na het lezen van deze blog zelf naar Londen vliegen? Bekijk de prijzen hier:

Vluchten vanaf Amsterdam retour vanaf €55

Vluchten vanaf Eindhoven retour vanaf €20

Vluchten vanaf Rotterdam retour vanaf € 107

Vluchten vanaf Düsseldorf retour vanaf €20

Vluchten vanaf Brussel retour vanaf €71

 

You may also like...

Geef een reactie