Blog: Het regent stakingen deze zomer, Dit zijn jouw rechten!

 

Ryanair piloten en cabinepersoneel, de Franse luchtverkeersleiding en de Italiaanse luchtverkeersleiding. Het regent stakingen in het Europese vliegverkeer. Juist nu veel Nederlanders op vakantie gaan, komt dat heel erg slecht uit voor de vakantiegangers. Wat zijn je rechten bij vluchtproblemen door stakingen? EUclaim legt het uit!

Ryanair staking van piloten en cabinepersoneel

Deze week staakt het cabinepersoneel van Ryanair. Helaas treft dit ook Nederlandse passagiers tussen Nederland, Portugal en Spanje. Vorige week en de week daarvoor staakten de Ierse Ryanair piloten. Dit had niet veel effect op de Nederlandse passagier. Komende tijd dreigen er echter nog meer stakingen van het eigen personeel van de Ierse budgetmaatschappij.

Wanneer piloten of leden van de cabine crew staken is dit de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij, dit houdt in dat jij als passagier mogelijk recht hebt op een vergoeding tot €600 per persoon! Wordt je vlucht geannuleerd door een staking van piloten of cabinepersoneel? Als je vlucht kort van tevoren wordt geannuleerd, is twee uur aankomstvertraging al voldoende om recht te hebben op vergoeding. Daarnaast heb je recht op teruggave ticket of een vervangende vlucht en verzorging in de vorm van eten, drinken en zo nodig een hotelovernachting.

Staking van luchtverkeersleiding, beveiligers of bagage afhandelaren

Deze zomer is het vooral de luchtverkeersleiding van Marseille die regelmatig staakt. De luchtverkeersleiding van Frankrijk bestaat uit vijf departementen, waaronder Marseille. Van- en naar Nederland zijn het vooral vluchten naar Zuid-Frankrijk en Spaanse vakantie-eilanden die over het departement vliegen en gehinderd worden door de stakingen. Frankrijk is berucht om haar stakingen in het vliegverkeer. Ook de Italianen staken regelmatig in de zomer.

Stakingen van derden zoals de luchtverkeersleiding of douane vallen niet binnen de invloedsfeer van de luchtvaartmaatschappij. Een staking van derden is dan ook een buitengewone omstandigheid. Als je vlucht geannuleerd of vertraagd is door een buitengewone omstandigheid heb je geen recht op een vergoeding. Je hebt wel recht op teruggave van je ticket of een vervangende vlucht én verzorging in de vorm van eten, drinken en zo nodig een hotelovernachting.

Vlucht geannuleerd door een staking, wat nu?

Niemand zit te wachten op vluchtproblemen door stakingen. Mocht je te maken krijgen met een geannuleerde vlucht vanwege een staking, check dan eenvoudig je recht op een vergoeding bij EUclaim. Zit je in het buitenland en gaat je vervangende vlucht pas veel later dan je originele vlucht? Dan moet de luchtvaartmaatschappij verzorging regelen. Regelt de luchtvaartmaatschappij geen eten, drinken en hotel? Dan mag je deze kosten zelf voorschieten en kun je deze naderhand indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Het is wel van belang dat je in dit geval de bonnetjes en je instapkaart bewaard als bewijs.

 

 

You may also like...

Geef een reactie