Nieuwe maandelijkse reisblog: Maarten reist veel! Blog 1: San Francisco

 

Vorige week net terugkomen van een week San Francisco. De heenreis met de KL 605 verliep prima. De service van KLM was zoals altijd prima. Vanwege mijn Flying Blue niveau kosteloos een upgrade gekregen. Toch aardig! Onder het cabine personeel was de spanning voelbaar of KLM CEO Pieter Elbers zou worden herbenoemd. Knap hoe een topman die bij KLM flink heeft gesaneerd toch zo immens populair is. Want de gouden tijden van vroeger zijn echt voorbij. De volgende dag moest het cabine personeel al weer terugvliegen (+ 9 uur tijdsverschil).  Zoals een stewardess het beschreef, naar het hotel, ’s-middags even boodschappen doen, uitslapen en weer terug naar het vliegveld. Weinig romantisch dus. De douane passage duurde relatief lang (45 minuten). Daarna een auto gehuurd. Zoals altijd via het Duitse Billiger Mietwagen. De beste website om auto’s te huren. Geen verborgen kosten of voorwaarden. Je krijgt wat je aanklikt. Ook een schade afhandeling (reeds 2 x een ervaring) gaat probleemloos en de service achteraf is echt een 10! Jammer dat de website alleen in het Duits is. Als je een auto in Californië huurt, kunnen alle familieleden ook kosteloos als mede bestuurders op het contract staan.

 

Bedenk voor je naar San Francisco gaat of je eerst de stad gaat bezoeken. In San Francisco is het vrijwel overal betaald parkeren en het is duur. Een parkeergarage hartje centrum San Francisco kost al snel € 40 per dag. Maar ook bij de wat goedkopere hotels, zitten vaak de parkeerkosten er niet in.

Een hotel met goede openbaar verbindingen (in San Francisco is dit voor Amerikaanse begrippen prima geregeld) is voor het bezoek aan de stad een prima alternatief. En natuurlijk Uber of alternatief Lyft (schijnt beter en goedkoper te zijn). Want Uber is echt goedkoop in San Francisco., zeker als je een shared Uber besteld. Er zijn er voldoende want iedereen kan zijn taxidiensten aanbieden. Binnen 5 minuten heb je meestal een taxi. Bestellen gaat simpel. Even een van de vele koffie tentje binnenlopen dat Wifi heeft. Alternatief is een huur fiets/elektrische scooter.

 Je kunt ook een (goedkoper) hotel (met gratis parkeren bij je hotel) ten zuiden van San Francisco boeken, langs een van de station van Caltrain . Deze trein brengt je vervolgens naar San Francisco.

Wat mij is opgevallen is dat de mensen in en rond San Francisco niet echt vriendelijk zijn, zoals vroeger en/of in de rest van de USA. Noch in de lift, op straat of in een shared taxi. Nergens heb je spontaan een gesprek (meer) met een Amerikaan. Ik denk dat dit te maken heeft met de verregaande digitalisering. Communicatie verloopt via social media. Overal ziet je mensen alleen in de vele koffietentjes zitten met een laptop uitgeklapt of IPhone.

Buiten San Francisco is Highway nr. 1 een must. Wel van noord naar zuid rijden want dan is de Pacific aan je rechterkant met de mooie baaien, stranden en rotsen. Wij hadden geluk, want het was schitterend weer. Breng als je van San Francisco naar het zuiden rijdt een bezoekje aan de beroemde Stanford University met ca. 25.000 studenten. Daar zijn giganten ontstaan zoals Google, Netflix, HP, Tesla. En hier studeren ook weer de topmensen met nieuwe ideeën/ondernemingen van morgen. Alles is open. Je rijdt/wandelt of fiets er doorheen.

Anders dan het systeem in Nederland, is studeren in de USA duur (tenzij je een beurs weet te bemachtigen).

Handige links:

Huurauto | Reisgids | Buitenlands geld | Reviews | Mastercard Black | Reis gadgets

DutchFlyGuys op Social Media:

       

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord