Naar de Noordkaap? Zo deden wij dat eehhhh net niet.

 

De voorbereiding

Onze reis naar de Noordkaap begon eigenlijk helemaal niet als een reis om de kaap te bereiken.

Wij houden van aparte bestemmingen bezoeken en bijzondere dingen te doen en te zien. Dat is hoe het idee ontstond om de meest noordelijke bestemming te boeken die we maar konden vinden. In de zoektocht kwam Kirkenes voorbij en nog wel voor een hele schappelijke €180 per persoon. Van Kirkenes hadden wij in elk geval nog nooit gehoord maar het ligt in de uiterst  noordoostelijke hoek van Noorwegen, in de arctische cirkel en tegen de grens met Rusland. Bijzonder, meest noordelijke en apart: check, check & check. De vlucht was geboekt.

Eenmaal geboekt gingen we ons pas wat verder verdiepen in de bestemming Kirkenes. En wat bleek, buiten wat krabvissers (zelfde King Crab als op het Discovery programma Deadliest Catch) en een extreem duur IJshotel was er in Kirkenes niet bijzonder veel te doen. Vervolgens gingen we kijken of een dagtochtje Rusland te regelen viel maar dat bleek uiteindelijk onbegonnen werk. Inmiddels was het al bijna zover om af te reizen naar Noorwegen dus hebben we maar in Kirkenes een hotel geboekt (deze)  en een huurauto op het vliegveld met de gedachte we zien wel wat we gaan doen als we er eenmaal zijn. Beiden houden we van fotograferen dus camera en statief mee en goed komt het altijd.

Vliegen naar de arctische cirkel

De vluchten met SAS waren op zich prima al hadden ze een beetje een low-cost gevoel. Een overstap op Oslo en weer door. De landing op Kirkenes hebben we hier op YouTube gezet. Tegen de avond kwamen we aan in Kirkenes en ging de autoverhuur speciaal voor ons even open, over persoonlijke service gesproken. We kregen de sleutels van een Toyota uitgerust met winterbanden inclusief spikes, dat we die later nog nodig gingen hebben wisten we op dat moment nog niet.

Eenmaal aangekomen in het hotel werd het tijd voor een biertje en als je een beetje de Noorse bierprijzen kent dan weet je dat het een duur avondje is geworden. Wel hebben we een bijzonder gesprek gehad met een enigszins beschonken Noor uit Kirkenes die aan het einde van het gesprek ons zag als zijn beste vrienden. Noren zijn in de regel wat stug in de omgang, totdat ze gaan drinken, dan blijken ze zeer joviaal.

Buiten alle gezelligheid met onze bijzondere local hadden wij inmiddels berekend dat het in theorie best mogelijk zou moeten zijn om in 1 dag op en neer te rijden van Kirkenes naar de Noordkaap. Waarom? Ja, hoe vaak kom je nou zo dicht in de buurt en trouwens in Kirkenes was dus echt niks te doen. Bij de receptie gevraagd of wij de ontbijtjes de volgende ochtend om 04:30 mee konden nemen en dat was geregeld. Na ongeveer 3 uur slapen ging de wekker alweer, op naar de Noordkaap. We hadden er echt enorm veel zin in!

Onderweg

Bij de receptie stonden in de koeling twee tassen klaar met een ontbijt voor een weeshuis en onderweg hebben we alles op het dak van de auto uitgestald en heerlijk ontbeten. Dat was wel pas nadat we zo’n 3 uur hadden gereden, waarom is dat van belang, die 3 uur? Nou in al die tijd zijn we niet 1 auto tegengekomen. Het hele gebied is werkelijk volstrekt uitgestorven. Rendieren zijn er wel in overvloed en die steken gewoon de weg over wanneer zij daar zin in hebben. Uitkijken dus! We hebben de gevolgen van een aanrijding tussen een rendier en een BMW die nacht gezien. Niet best.

Onderweg kom je langs de meest geweldige uitzichten die je maar kunt bedenken en wat vooral opviel die dag was de extreme stilte. Het was nagenoeg windstil, er zijn nagenoeg geen mensen, geen auto’s, geen motoren helemaal niks dus je hoort ook helemaal niks. Hier krijgt de uitdrukking ‘oorverdovende stilte’ pas echt betekenis.

Inmiddels waren we al een flink deel van de dag onderweg toen we de eerste tankstation tegen kwamen. Meteen maar even volgetankt en binnen een hamburger gekocht want het bleek ook de plaatselijke snackbar en postkantoor en supermarkt en bouwmarkt en autoonderdelen zaak en……… Nou moet ik zeggen dat dit wel een van de betere hamburgers is geweest die ik ooit heb gegeten wat ongetwijfeld versterkt werd door de locatie en het gevoel van zo’n avontuurlijke tocht. Dat die hamburger achteraf vijfentwintig euro bleek te kosten was dan ook bijzaak.

We reden verder en stopte om het uur even om een paar foto’s te nemen, daarna dan weer gauw de auto in en door. De Noordkaap was nog ver. Hoe dichter we echter bij de Noordkaap kwamen hoe meer ijs en sneeuw er op de weg lag.  Die spikes op de banden begonnen ineens heel fijn te zijn. Tot we met uitzicht op de Noordkaap de bocht omkwamen en in de slip raakte terwijl de weg was veranderd in een ijsbaan met een dalingspercentage van zo’n 10 graden. Daar hielpen zelfs de spikes niet. Remmen was geen optie en sturen ook niet. Net voor de volgende bocht werd het ijs minder en kregen de spikes weer grip. Een verschoning van het ondergoed had ik na deze slip in elk geval wel nodig.

De Noordkaap anticlimax

Zo tegen een uur of 4 in de middag kwamen we aan bij de voet van de Noordkaap………… Hek dicht. De Noordkaap was gesloten. Ja echt, gesloten. Wij hadden niet voorzien dat dat een optie zou kunnen zijn. De conditie van de weg op de Noordkaap bleek te slecht om die weg open te laten dus werd er alleen in konvooi de kaap op gereden. Sneeuwschuiver voorop en een tractor mee voor auto’s die vast zouden komen te zitten. De volgende tocht: de volgende dag om 11:00. De teleurstelling die je dan voelt is immens, so close yet so far. We hebben nog overwogen het laatste stuk te lopen maar dat zou te lang gaan duren. Dus een paar plaatjes schieten van de Kaap op afstand en zweren dat je nog een keer terug zal keren.

Terug namen we een andere route die dwars door Fins Lapland ging. Ook adembenemend mooi en weer terug naar het hotel waar we nog net op tijd waren om een laatste biertje te bestellen. Hadden we beter kunnen voorbereiden? Jazeker! Maar is het leukste aan reizen niet het onverwachtse? Voor ons in elk geval wel want nadat we waren bekomen van de teleurstelling van de Kaap bleef de herinnering aan een geweldige road trip door een volledig verlaten gebied waar je in 1 rit meer mooie dingen hebt gezien dan sommige jaren bij elkaar opgeteld over.

Even heel praktisch, leer van onze fouten. Kijk van tevoren of de kaap open is en zo niet wanneer de konvooi verstrekt. Rij de route van Kirkenes naar de Noordkaap en terug in twee dagen. In Honningsvag op nog geen 30KM van de kaap staat hotel The View, daar kun je overnachten en dan de volgende dag pas terug zouden wij adviseren.

Welke periode

Ga niet in de allerkoudste tijd van het jaar (-20/-30) maar vanaf eind april tot begin oktober

De vluchten:

Vliegen naar Kirkenes kan vanaf zo’n €184 retour. Zoeken naar de goedkoopste prijs op jouw reisdagen? Alle prijzen per dag op een kalender, klik hier.

 

Alles wat je nog meer nodig kan hebben voor deze reis:

   

 

De DutchFlyGuys op Social Media, Volg ons!

       

 

 

 

 

Geef een antwoord