Landeninformatie – Turkije


Praktische informatie

  1. Vliegtijd: De vliegtijd naar Turkije (Istanbul) bedraagt gemiddeld 3 tot 4 uur vanuit Nederland. Dit kan variëren afhankelijk van de bestemming en het type vlucht (direct of met overstap).
  2. Klimaat: Turkije heeft een mediterraan klimaat aan de kustgebieden met hete zomers en milde winters. In het binnenland is het klimaat continentaal met koude winters en warme zomers. De beste reistijd is van april tot oktober.
  3. Munteenheid: De munteenheid van Turkije is de Turkse lira (TRY). Zorg ervoor dat je altijd voldoende contant geld bij je hebt, aangezien niet alle winkels en restaurants creditcards accepteren.
  4. Visum: Nederlandse reizigers hebben een visum nodig om Turkije te bezoeken. Dit kan eenvoudig online worden aangevraagd en is geldig voor 90 dagen binnen een periode van 180 dagen.
  5. Veiligheid: Turkije is over het algemeen veilig voor toeristen, vooral in de toeristische gebieden. Het wordt echter aanbevolen om actuele reisadviezen te controleren en alert te blijven, vooral in de grensgebieden en afgelegen regio’s.
  6. Gezondheid en vaccinaties: Aanbevolen vaccinaties voor Turkije zijn DTP en Hepatitis A. In bepaalde gebieden komt malaria voor, en preventie is aan te raden. Bezoek een lokale GGD voor advies op maat.
  7. Fooien en prijsniveau: Fooien zijn gebruikelijk in Turkije; zo geeft men gemiddeld 10% fooi bij goede service. De prijzen in Turkije liggen gemiddeld 42% lager dan in Nederland, wat het land aantrekkelijk maakt voor budgetreizigers.
  8. Tijdsverschil en elektriciteit: Tijdens de zomertijd is het in Turkije 1 uur later dan in Nederland en tijdens de wintertijd 2 uur later. De elektriciteit is 220V met Europese stopcontacten.
  9. Verkeer en transport: In Turkije rijdt men rechts en is een internationaal rijbewijs niet verplicht. Het openbaar vervoer is goed geregeld, met bussen en dolmuş (minibussen) die de meeste steden en dorpen bedienen.

Uitgebreide landeninformatie – Turkije

Turkije, een land waar oost en west elkaar ontmoeten, heeft een rijke mix van cultuur, geschiedenis en natuur. Van de bruisende bazaarstraten van Istanbul tot de rustige stranden van de Turkse Rivièra en de sprookjesachtige rotsformaties van Cappadocië, het land biedt eindeloze mogelijkheden voor avontuur en ontspanning. Reizigers kunnen zich verliezen in de geuren en kleuren van de kruidenmarkten, genieten van het comfort van een traditioneel Turks bad (hamam), of de overblijfselen van oude beschavingen ontdekken in steden als Efeze en Troje.

De culturele diversiteit van Turkije komt tot uiting in de keuken: van gegrilde kebabs en verse mezes tot de zoete smaken van baklava en Turkse thee. De gastvrijheid van de Turkse bevolking zorgt ervoor dat elke bezoeker zich welkom voelt, of je nu kiest voor een verblijf in een luxueus resort aan de kust of in een authentieke bed & breakfast in een klein dorpje in het binnenland.

Voor de avontuurlijke reiziger biedt Turkije ook een scala aan activiteiten zoals wandelen door de kalkstenen terrassen van Pamukkale, ballonvaren over de valleien van Cappadocië, of duiken in de heldere wateren van de Egeïsche Zee. Bovendien zijn er diverse nationale parken waar natuur- en dierenliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Met een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot de oude Grieken, Romeinen en het Byzantijnse en Ottomaanse rijk, is Turkije een paradijs voor geschiedenisfanaten. Iconen zoals de Hagia Sophia, het Topkapi Paleis en de ruïnes van Efeze herinneren aan deze rijke erfenis en maken het land tot een bestemming die je blijft verrassen.


Top 10 meest bezochte bestemmingen in Turkije

  1. Istanbul
    Istanbul, waar Europa en Azië elkaar ontmoeten, is een smeltkroes van cultuur en geschiedenis. Bezoekers kunnen de iconische Hagia Sophia en de Blauwe Moskee bewonderen, varen over de Bosporus of winkelen in de Grote Bazaar. De stad biedt een unieke mix van moderne en traditionele invloeden en is een must-see voor elke reiziger.
  2. Cappadocië
    Bekend om zijn sprookjesachtige landschappen en unieke rotsformaties, is Cappadocië perfect voor avonturiers. Ballonvaarten bij zonsopgang bieden adembenemende uitzichten, terwijl het verkennen van ondergrondse steden en grotwoningen een unieke ervaring biedt.
  3. Antalya
    Antalya is een van de grootste toeristische hubs van Turkije, en omvat ook populaire badplaatsen zoals Alanya en Side. In Alanya kun je genieten van lange zandstranden en historische bezienswaardigheden zoals het kasteel van Alanya. Side biedt een combinatie van oude Romeinse ruïnes en moderne resorts, waardoor het perfect is voor zowel cultuur- als strandliefhebbers.
  4. Efeze
    Efeze, een van de best bewaarde oude steden ter wereld, geeft bezoekers een kijkje in het leven van de oude Grieken en Romeinen. Hoogtepunten zijn de Bibliotheek van Celsus en het indrukwekkende amfitheater. Perfect voor liefhebbers van archeologie en geschiedenis.
  5. Pamukkale
    De “Katoen Kasteel” is beroemd om zijn witte, kalkrijke terrassen en thermale wateren. Het natuurwonder trekt toeristen van over de hele wereld aan en is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van het prachtige uitzicht.
  6. Bodrum
    Bodrum combineert luxe resorts met een rijke geschiedenis. De stad staat bekend om het Mausoleum van Halicarnassus, een van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld, en om zijn levendige nachtleven. Een hotspot voor wie van zon, zee en cultuur houdt.
  7. Izmir
    Izmir, gelegen aan de Egeïsche kust, is een levendige stad met een moderne sfeer en een rijke geschiedenis. Naast Izmir is Kuşadası een populaire bestemming vanwege de nabijheid van historische locaties zoals Efeze en de prachtige kustlijn, met veel cruiseschepen die hier aanmeren.
  8. Marmaris
    Marmaris is de perfecte bestemming voor gezinnen en watersportliefhebbers. De stad biedt prachtige stranden, turquoise wateren en een scala aan excursiemogelijkheden, zoals boottochten langs de kust en snorkeltrips naar verborgen baaien.
  9. Fethiye
    Fethiye is een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. De stad is het beginpunt van de Lycian Way, een van de mooiste wandelroutes van Turkije. Ook Oludeniz, een strand met een beroemde blauwe lagune, ligt op korte afstand.
  10. Ankara
    Als hoofdstad van Turkije is Ankara het politieke en culturele hart van het land. Bezoekers kunnen het Atatürk-mausoleum bezoeken, musea verkennen en de moderne en historische wijken van de stad ontdekken. Ankara biedt een ander, maar boeiend perspectief op het moderne Turkije.

Voordat je boekt kijk altijd even op de site van de overheid met meer informatie over reisadviezen, inreisvoorwaarden en terugreisvoorwaarden per land en meer.



FlyingPB

Delen
Gepubliceerd door
FlyingPB

Recente berichten

Verre & bijzondere reizen

Antarctica | Epische once-in-a-lifetime reis | opties van 11 tot 22 dagen | Hogere prijsklasseAruba…

11 minuten geleden

Stedentrips

Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 volwassenen DutchFlyGuys’ Choice: Alicante €212 | Schiphol…

19 minuten geleden

De beste Vakantie Deals

. DutchFlyGuys’ Choice: Alanya €604 | Schiphol | 8 dagen | 5* hotel | Score 8,9…

3 uur geleden

Last Minute Top-10

Je kent het wel: plotseling zin in avontuur of er gewoon even tussenuit, maar geen…

3 uur geleden

Vroegboekdeals Zomervakantie 2025

DutchFlyGuys' Choice: Alanya €360 | Düsseldorf | 7 dagen | 3* appartement | Score 9,2…

18 uur geleden

Herfstvakantie

Herfstvakantie (19 oktober t/m 3 november 2024) Alle prijzen zijn per persoon op basis van…

22 uur geleden